Det ble en spesiell treningsøkt for Henrik og Christoffer og de andre beltevognførerne i Sambandsbataljonen. Her øver de på kjøring i bratt og krevende terreng, men løser samtidig et viktig oppdrag. Forsvaret bidrag da den over ti mil lange Ski Classic-løypa fra Setermoen til Finnsnes ble tråkker.
— Jeg synes det er fint at vi kan støtte et sivilt arrangement på denne måten, sier Henrik Tveitan (19) fra Porsgrunn.
Om kort tid vil hele løypa være ferdig tråkket, og interessen er spesielt stor for delen som nå tråkkes fra Bardufoss til Finnsnes.
— Flott at vi beltevognsjåfører for kjøre opp den nye løypa til Summit2Senja, sier Christoffer Torp (20) fra Hønefoss.
Folkefest, i og utenfor løypene
Reistadløpet er historisk nært knyttet til Forsvaret som på mange måter fører oberst Ole Reistads innsats for idrett og folkehelsa videre.
— Vi er svært takknemlig for dette bidraget til tråkking og klargjøring av traseen som skal benyttes i finalehelga til Ski Classics 1. og 2.april, sier styreleder Jørn Erik Berntsen i Reistadløpet.
— Selv om Reistadløpet nå er blitt et renn i Ski Classics, og dermed en arena også for verdenseliten i langløpcupen, må vi også mobilisere turløpere. I fjor var jeg gjest under Ski Classic-rennet i Jizerska i Tsjekkia, og fikk der oppleve noe jeg ønsker å se mer av også her hos oss. Et stort antall turløpere i alle aldre stilte til start, og bidro sterkt sammen med et stort publikum til at rennet ble en folkefest både i, og utenfor løypene, forteller styreleder Jørn Erik Berntsen i Reistadløpet. Nå utfordrer han alle i regionen til å bidra slik at Reistadløpet blir en enda viktigere arena for turløpere og mosjonister.
Styrelederen ambisjoner deles fullt ut av Leiv Bjørn Walle, styremedlem i Reistadløpet og tidligere toppløper på landsdels- og nasjonalt nivå.
— Vi må ufarliggjøre det å gå en langtur som Reistadløpet. Mange blir nok skremt vekk av alt snakk om struktur, riller og smurning i enkelte miljøer. Her må vi dyrke verdien av å ta seg en skikkelig skitur i godt preparerte løyper, gjerne sammen med familie og venner uten press på sluttid. Vi snakker om å bruke naturen som skiarena i den kanskje beste tiden på året nettop her nord. Mørketida er over, mars og april er de fineste vintermånedene med lange lyse dager. Ja, kanskje den beste vinterperiodene her hos oss, sier Walle.
Din egen konkurrent
Da Jørn Erik Berntsen i sin tid kom inn i ledelsen for Reistadløpet tok han initiativ til en egen klasse for de som ønsket å gjennomføre uten tid.
— Rett og slett for å få med turløpere som ikke ønsket å konkurrere mot andre enn seg selv. I tsjekkiske Jizerska var den store majoritet nettop løpere som gikk på det vi ser på som en helt vanlig skitur. Det jeg fikk med meg hjem derfra, var bekreftelsen på at det er mulig å koble eliteløperne og mosjonister i samme løp. Det samme må vi strekke oss etter, sier Jørn Erik Berntsen.
Begge er opptatt av å få fram hva den nye traseen som nå tråkkes har i seg av muligheter, ikke bare for innbyggerne i de kommunene som løypene tråkler seg gjennom, men også tilreisende, turister og andre mer tilfeldige gjester. Ikke minst handler det om å håndtere mannen som så sterkt bidro til utvikling av idretten, og styrke folkehelsen i Indre-Troms.
— Ole Reistad var en samfunnsbygger av rang, og som sjef for flyvåpenets avdelig på Bardufoss etter andre verdenskrig bidro han sterkt til utbygging av ski- og åpne friluftshytter og idrettsanlegg i området. Han snakket ivrig om folkehelse, og gjennom hans minneløp har vi forsøkt å følge opp også denne dimensjon ved siden av det rent sportslige, sier Jørn Erik Berntsen.